Alkaliskt batteri

Batterier

Värt att veta om batterier

I Sverige samlas det årligen in cirka 3000 ton batterier. Olika batterier kräver olika processer, men alla kan återvinnas. El-Kretsen ansvarar för insamlingen av småbatterier med hjälp av upphandlade entreprenörer. På El-Kretsens hemsida finns information om insamlingssystemet och återvinningen av batterier. Synpunkter på tömning och städning lämnas till El-Kretsen.

Vad händer sedan?

Batterier som innehåller de giftiga tungmetallerna kvicksilver eller kadmium sorteras ut för att fasas ut ur kretsloppet. Övriga batterier skickas till återvinningsanläggningar där materialen och ämnena i dem återvinns, till exempel litium, bly, nickel och kobolt. Respektive fraktion krossas och hanteras i slutna system. För exempelvis litium-jon är det viktigt att skilja metallhöljen och reaktionskänsliga material på ett säkert sätt för att materialen ska kunna återvinnas. Alkaliska batterier består i huvudsak av metall, plast samt en massa av organiskt material. Genom processen sorteras metall och plast ut för återvinning medan det organiska materialet omhändertas som farligt avfall.

Sorteras som Insamlingsplatser

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår
Saknar du något?

Vad saknar du?

Skriv den information eller det ord du saknar i sorteringsguiden. Har du en fråga? Kontakta oss.

 

Skriv in din e-postadress om du vill ha återkoppling.

 

Kontrollfråga *

+ =

Stäng